Feit/ Fabel: De consultant implementeert sneller

  • Geplaatst op
  • Door Ralph Beukers
  • 0
Feit/ Fabel: De consultant implementeert sneller

Ooit weleens bedrijfssoftware laten implementeren door een consultant? Dan komt dit riedeltje jou vast bekend voor: O, dat had ik anders begrepen; opnieuw een test en aanpassing, o deze uitzondering moeten we er dan nog bij zetten; opnieuw een test en aanpassing; o, moet dat zo! De oplossing wordt meerdere keren bedacht. Het resultaat? Door ruis, misvattingen en wijzigende specificaties een moeizaam voortslepend én veel te lang implementatieproces. Jammer en bovenal; onnodig.

Waarom laten wij dit toe?

Trek je een consultant aan om jouw implementatie te regelen, dan start dat proces met jouw uitleg. Daar ontstaat ruis. Want ook jouw bedrijfsprocessen kennen tal van uitzonderingen op de regel. Het gevolg? Miscommunicatie en een iteratief proces. Stelselmatig worden onderdelen van de implementatie herhaald. Uitvoering, test, aanpassing. Keer op keer; uitzondering op uitzondering. Waarom laten wij dit toe? Waarom laten wij consultants, zogenaamde experts, hun gang gaan, terwijl wij weten dat dit niet werkt?

 

Ben je net lekker op weg…

Ook ik pakte het ooit zo aan. Waarom? Omdat ik dacht; beste consultant, jij bent de expert, ik heb het al druk genoeg. Ik betaal jou voor deze implementatie, dus jij gaat je gang maar. Dat ging dus niet. Consultants zijn daarbij ook nog eens behoorlijk schaars en daardoor niet altijd beschikbaar. Ben je net lekker op weg, dan moet je wachten tot jouw consultant weer beschikbaar is. En loop je tegen een probleem aan? Dan ook moet jij wachten tot de volgende ingeplande sessie. Inefficiënt, duur en tijdrovend. Kortom; niet de beste oplossing.

 

Minder fouten, minder kosten

Bijna nooit gaat een implementatie in één keer goed. Logisch ook, want anderen kennen jouw processen niet door en door. Jij wel. Al die kleine uitzonderingen maken dat jij de implementatie met jouw werknemers het beste zelf op kunt pakken. Samen ben je sneller klaar en met meer voldoening. Daarbij leren je medewerkers werken met het pakket. Zo kunnen zij zaken nu en in de toekomst zelf aanpassen. Dat leidt tot minder fouten, minder kosten én een sneller proces.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.